ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураНовини

Рядка възможност – изложба с графики на Йордан Велчев в Пловдив

Галерия „Димитър Георгиев“ ще представи един от значимите съвременни графици на България Йордан Велчев. Изложбата от 28 графики и рисунки ще бъде открита на 20.09.2023 г.  в навечерието на честванията по случай Деня на независимостта на България.

Йордан Велчев рядко представя свои творби на българската художествена сцена, въпреки че през годините на неговия творчески път името му е свързано с проектирането и изпълнението на монументални проекти за естетизация на градската среда в България и с редица изящни илюстрации на десетки книги от български и чуждестранни автори.

За своята самостоятелна изложба по повод честването на Независимостта на България авторът е избрал да покаже творби, свързани с историята на България и емблематични български личности – революционери, писатели, интелектуалци, артисти.

Публиката ще види портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Христо Г. Данов, Борис Христов, Николай Гяуров и други, пресъздадени с характерен авторов почерк.

Йордан Велчев е роден през 1946 г. в Пловдив. През 1972 г. завършва Националната художествена академия в София, при един от основоположниците на съвременната българска графика проф. Веселин Стайков и именития български график проф.Петър Чуклев. Член е на СБХ, на Дружеството на пловдивските художници и на Международната асоциация на пластични изкуства. Дългогодишен преподавател по графика и рисуване в НХГ „Цанко Лавренов” в Пловдив.

Като изграден график има многобройни участия в изложби на българското изкуство в Германия, Англия, Франция, Полша, Чехия, Унгария, Русия, Молдова, Гърция, Турция. Участвал е в международни форуми и биеналета на графиката – Графична борса в Лайпциг – Германия, графичен форум в Берлин – Германия и др.

Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска галерия, Национален литературен музей в София, Национален музей на образованието в Габрово, Градска художествена галерия в Пловдив, Музей на възраждането – Пловдив, Археологически музей – Пловдив, общо над 20 градски художествени галерии и музеи в страната, както и частни
колекции по света.

Йордан Велчев е носител на награда от Министерството на културата за принос в съвременната българска култура. Два пъти номиниран за награда „Пловдив”.

Изложбата може да бъде разгледана от 20.09.2023 г. до 27.09.2023 г. в галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина